Putukad on väikesed, kuni 2mm pikkused, peamiselt mustjad võ pruunid saleda kehaga. Nad eelistavad toituda taimede pehmetest kudedest nagu õied, noored lehed ja kasvukuhikud, imedes sealt taimemahla. Selle kõige tulemusena taime kasv pidurdub, taim kängub ja kuivab. Imemise kohtadel on tumedad plekid ja laigud. Lisaks taime kahjustamisele levitavad nad ka mitmesuguseid seen-, viirus- ja bakterhaigusi.

Kõige lihtsam on neid tõrjuda keemiliste vahenditega. Aga abi saab ka looduslikest taimsetest leotistest, mida pole kodus sugugi raske valmistada.

Leotise valmistamise nõud võiks olla emaileeritud, klaasist või portselanist. Kleepuvuse suurendamiseks võib valmis lahusele lisada nii rohelist seepi (4g 1 liitri vee kohta), nõudepesuvahendit (1 tilk 1 liitri vee kohta) või majapidamisseepi (4-5g 1 liitri vee kohta). Pritsida 3-4 korda 5-6 päevaste vahedega.

Raudrohi
80g kuivatatud ja peenestatud raudrohule valatakse peale 1liiter kuuma (+50...+60ºC) vett, kaetakse kaanega ja lastakse seista 2 ööpäeva. Seejärel saadud lahus kurnatakse ja kasutatakse lahjendamata kujul pritsimiseks. Lisaks ripstiivaliste tõrjeks sobib lahus hästi ka lehetäide, lehekirpude ja lestade tõrjeks.

Vereurmarohi
Kasutatakse kogu maapealset osa taime õitsemise ajal. 300-400 g värskele vereurmarohule valatakse peale 1 liiter kuuma vett, kaetakse kaanega ja lastakse seista 1-1,5 ööpäeva. Seejärel kurnatakse ja kasutatakse pritsimiseks. Lahus sobib ka lehetäide, maipõrnika tõukude ja traatusside tõrjeks.

Võilill
20-40g peenestatud juurtele või 40-60g värsketele peenestatud lehtedele valatakse peale 1 liiter kuuma vett ja lastakse tõmmata 3 tundi misjärel see kurnatakse. Tõmmis sobib ka lehetäide ja lestade tõrjeks.

Tubakas
80g tubakapurule valatakse peale 1 liiter kuuma vett ja lastakse seista 2-3 päeva seda aeg-ajalt segades. Seejärel kurnata. Sobib ka lehetäide tõrjeks.

Tomat
2kg peenestatud tomatilehtedele valatakse peale 5 liitrit vett ja lastakse seista 4-5 tundi. Seejärel keedetakse segu tasasel tulel 2-3 tundi, misjärel lastakse jahtuda ja kurnatakse. Pritsimiseks võetakse 5 liitri vee kohta 1,5 liitrit kontsentraati. Sobib ka lehetäide, lestade, lutikaliste ja muude kahjurite tõrjeks.

Sibul
Umbes 100g sibulat peenestada ja valada üle 3 liitri kuuma veega ning lasta kaanega kaetult tõmmata 5-7 tundi. Kurnata ja kasutada pritsimiseks. Aitab tõrjuda ka lehetäisid, kõrvaharke, rohulutikaid, öölasi jt kahjureid.

Taimedelt, keda ei saa mingitel põhjustel pritsida, saab ripstiivalisi (ka punast kedriklesta) tõrjuda tärpentiini või küüslauguga. Peenestatud küüslauk (või mõni tilk tärpentiini) asetada alusega taime kõrvale ja seejärel sulgeda taim koos küüslauguga (või tärpentiiniga) mõneks tunniks kilekotti.