Vanasti peeti põdrakanepit 99 haiguse ravijaks ning taime farmakoloogilised uurimised ja katsetused näidanud, et põdrakanepil ongi kasvajarakkude vohamist taandav, rahustav ja krambivastane toime.

Põdrakanepi ürdist (lehed, õied, õiepungad, õisikuvars) toodetakse juba ka vastavat preparaati – kanerooli. See on negatiivsete kõrvalmõjudeta ravim, mis sisaldab ka rohkesti mikroelemente ja tanniini.

Rahvameditsiinis hinnatakse põdrakanepi teed kui peavalu äravõtjat, rahustajat ja astmavastast vahendit. Ta korrastab seedekulgla ainevahetust, seetõttu on teda kasutatud kaksteistsõrmiku haavandi ja soolepõletike puhul. Põdrakanepit on märgitud ka vähi- ja viljatusevastase ravimina ning aitab meestel potentsi tõsta. 

Põdrakanepi teel on rahustav valuvaigistav ja krampe peletav toime, see ravib unetust ja peavalu. Oma toimelt meenutab palderjani. Angiini, silma- või nahapõletiku puhul ning furunkulite ja haavandite korral aitavad loputused ja mähised teega. Sellega on saadud häid tulemusi isegi kasvajate, naha- ja lümfisõlmede tuberkuloosi ravimisel ning mao-, soolte- ja maksahaiguste, samuti kehvveresuse korral. Häid tulemusi on saadud kõhulahtisuse puhul ning vereringe haiguste korral. Nii on tast abi aeglase vereringe, peavalude korral.

Salat põdrakanepiga

Noored lehed (50-100 g) valatakse üle keeva veega (võib sõelaga lasta 1 min keevasse vette). Nõrutatult peenestatakse ja segatakse rohelise sibula (50 g), riivitud mädarõikaga (2 spl). Lisatakse veidi sidrunimahla (hapet) ja segatakse hapukoorega (20 g). Maitsestatakse soola, pipra ja suhkruga.

Roheline supp põdrakanepiga

Noored varred ja lehed (100g) ja ka kõrvenõgese lehed (100g) lastakse 1 min keeva vette, nõrutatakse, tükeldatakse ja hautatakse rasvainega (20g). Keevasse puljongisse või vette (0,5-0,7 l) pannakse tükeldatud kartul (200g), porgand (10 g) ja lõpuks hakitud roheline ja keedetakse valmimiseni. Maitsestatakse soola ja maitseainetega. Serveerimisel lisatakse keedetud muna sektorid ja hapukoor.

Ravitee põdrakanepiga

Ravimiseks kasutatakse peamiselt lehti ja õisi. Korjatakse ürdina (õied, lehed ja varre ülemine ots ilma kaunadeta) päikeselise ilmaga, õitsemise alguses ja kuivatatakse spetsiaalses kuivatis või tuuletõmbuses varjulises kohas.

Põdrakanepi tee valmistatakse järgmiselt: 2 spl peenestatud ürti 200 g keeva vee kohta, lastakse tõmmata 1 tund, kurnatakse. Võetakse päeva jooksul, soovitavalt 20 min enne sööki.