Kuigi ammustest aegadest peale on soovitatud herneteri enne külvi leotada, leiavad kogenud aednikud, et see ei anna suurt efekti: niiskest kasvuturbast/mullast imevad nad sama hästi niiskust, eriti siis, kui on ka turbaga/mullaga kaetud.

Piisab, kui anumas on 4–5 cm mulda. Kastke see märjaks (mitte liiga!) ja laduge terad väikese vahega üksteise kõrvale, neid ei pea mullaga katma. Idanemise ajal hoidke külvi pimedas (katke millegagi) ja soojas kohas.

Esimesed rohelised “ninad” ilmuvad välja juba kolmandal-neljandal päeval. Siis tõstke külv valguse kätte. Hoidke muld niiskena, kuid ärge üle kastke, sest siis tekib kergesti hallitus.

Võrsed kasvavad rõõmustavalt kiiresti. Asjatundjate sõnul on nad kõige maitsvamad ja väärtuslikumad 5–7 cm kõrgusena. Kuna liblikõielised taimed hakkavad kiiresti puituma, ärge laske hernevõrsetel liiga pikaks kasvada. Mida vanemad ja tumerohelisemad, seda puisemad nad on. Toidu garneerimisel on muidugi vanem köitraoga võrse efektsem.

Hakkige rohelisi mahlakaid võrseid võileivale ja lisage salatisse. Köögivilja- jm soojadele toitudele lisage neid siis, kui roog hakkab valmis saama. Praele saate mõnusa lisandi, kui hakite võrsed pannile ja praete kergelt läbi.

Kõige lihtsam on magusaid võrseid otse aknalaualt suhu näpistada. Ärge jätke mõnusast salatist ilma ka oma kasse, küülikuid, merisigu jt lemmikuid.

Paari nädala pärast tehke uus külv, et vitamiini- ja mineraalaineterikas värske salat oleks kogu aeg võtta. Hernevõrseid võib osta ka poest, aga väike totsik on üsna kallis. Ise kasvatades hoiate kokku kopsaka summa.

Peenrale külvates

‘De Grace’ on varajane ja madal sort, esimesi magusaid kaunu saate peenralt noppida 50–60 päeva pärast külvi. Kuna suhkruhernestel pole kauna seinas pärgamendikihti, süüakse neil noori kaunu koos väljaarenemata teradega. Kui tahate nautida hõrku suutäit, ärge laske teradel suureks kasvada! Et saada pidevalt värsket saaki, tehke mais-juunis nädalase vahega korduskülve. Suhkruherne kaunu tarvitage köögiviljatoitudes nagu aedube, nad sobivad hästi ka sügavkülmutamiseks.